Het kabinet komt met een dringend advies tot het dragen van mondkapjes. Wat betekent dat nu voor de Bouw en Techniek?
De Helpdesk Corona Bouw & Techniek heeft hierover een nieuwsbericht gepubliceerd. Mondmaskers gaan nooit vóór het gebruik van adembescherming. Als vanuit gezondheidskundig oogpunt adembescherming nodig is, dan wordt de voorgeschreven adembescherming nooit vervangen door een mondmasker.
Ten tweede heeft het advies betrekking op ‘publieke binnenruimtes’, denk aan winkels, stations, parkeergarages e.d.. Dus als het werk in dit soort locaties is gelegen, geldt dit advies ook voor de bouw- en techniekmensen. Voor overige werklocaties geldt het advies niet.
Tot slot kan het advies gevolgen hebben voor de keuze van het type adembescherming. Op werken waar een mondmasker wordt geadviseerd of voorgeschreven, kan een mondmasker met uitblaasventiel (FFP1, 2 of 3 -masker) niet worden gebruikt. Want het uitblaasventiel brengt de uitademingslucht direct in de omgeving. En dat is nu net wat in die gebieden niet gewenst is. In die situaties moet een ander type adembescherming worden gebruikt met het zelfde beschermingsniveau. Je komt dan uit bij half- of volgelaatsmaskers met bijpassende beschermingsklasse of op een FFP2 of FFP3 zonder uitblaasventiel. Half- en volgelaatsmaskers zijn comfortabeler en beschermen beter. Deze hebben dan ook de voorkeur.
Dus vervang het FFP1, 2 of -3 mondmasker met uitblaasventiel voor een half- of volgelaatsmasker in de volgende situatie:
- De adembescherming is vanuit gezondheidsoogpunt voorgeschreven voor het werk en;
- Het werk is in een publieke binnenruimte waar een mondmasker wordt geadviseerd of is vereist.
Samenvattend zijn er vier mogelijke situaties. Deze zijn hieronder weergegeven.
Wilt u meer informatie over het dragen van adembescherming in coronatijd? Lees hier meer over in het eerder verschenen nieuwsartikel ‘Tekort aan FFP2 en FFP3 maskers’.
Bron: Helpdesk Corona Bouw en Techniek, 1 oktober 2020.