Principe akkoord CAO

Nieuwe CAO dakdekkers

Partijen bij de CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven – De Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland (VEBIDAK) enerzijds en FNV Bouw en CNV Hout en Bouw anderzijds – hebben maandagavond 11 februari jl. een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de dakdekkers. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 27 maanden en voorziet gedurende die looptijd in een totale loonstijging van 7%. De eerste loonronde ad. 1,75% gaat in op 1 juli 2008.
Wim de Boer, secretaris van partijen bij de CAO, namens de onderhandelaars aan tafel: “Partijen hebben totaal 4 onderhandelingsrondes nodig gehad. De vertegenwoordigers van werknemers- en werkgeverszijde hadden oog voor elkaars belangen en (on)mogelijkheden”. Partijen hebben afgesproken dat gedurende de looptijd van de CAO onderzoek zal worden verricht naar de mogelijkheden om UTA-personeel ook onder te brengen in de CAO voor de bedrijfstakeigen regelingen. Tevens zal een commissie worden gevormd die partijen gaat adviseren over de aanpak van gezond en veilig werken in de hitte, bijvoorbeeld in een vorm van hitteverlof.
Nieuw in de CAO is de regeling bij ziekte. Gedurende de eerste 8 maanden krijgen de werknemers bij ziekte (zoals vanouds) 100% doorbetaald. De volgende 8 maanden wordt dat percentage 85% en de laatste 8 maanden 70%. In de oude CAO was dat 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar.
Het bereikte CAO-akkoord is definitief als de resp. achterbannen hieraan hun goedkeuring hebben verleend.

Principe-akkoord CAO Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 1 januari 2008 tot 1 april 2010


Partijen bij de CAO:

- De Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland (VEBIDAK)
- FNV Bouw
- CNV Hout en Bouw

zijn het navolgende overeengekomen, met dien verstande dat de resp. achterbannen hieraan nog hun goedkeuring dienen te verstrekken.

 

1. De CAO heeft een looptijd van zevenentwintig (27) maanden, van 1 januari 2008 tot 1 april 2010.
2. Partijen zijn overeengekomen dat er gedurende de looptijd van deze CAO een onderzoek zal plaatsvinden om na te gaan of ook de bedrijfstakeigen regelingen voor UTA-werknemers van toepassing kunnen zijn.
3. Het loopbaantraject zal gedurende de looptijd van de CAO worden voortgezet. Jaarlijks zal in het bestuur van het Sociaal Fonds BIKUDAK het budget worden bepaald.
4. Met betrekking tot de taken van de preventiemedewerker dient te worden verwezen naar de website van SBD. Aan het eind van de looptijd van de CAO dient de preventiemedewerker conform het bepaalde op de website van SBD te werken.
5. In de CAO wordt een protocol opgenomen waarin partijen overeenkomen een branchespecifieke norm op te nemen omtrent het uitleen- en detacheringspersoneel. Als basisdocument zal de NEN-4400-1 worden gebruikt. Speciale aandacht zal worden gegeven aan huisvesting en scholing.
6. Bij ziekte wordt de eerste 8 maanden 100% doorbetaald. De daaropvolgende 8 maanden 85% en vervolgens de laatste 8 maanden 70%.
7. Om te komen tot een vorm van hitteverlof zal in eerste instantie een commissie worden ingesteld die nagaat in hoeverre er sprake kan zijn van een bepaalde regeling. Voorwaarde is wel dat de werkgevers – nader te bepalen – maatregelen nemen om het gezond en veilig werken in de hitte te bevorderen. Het advies van de commissie (o.a. bestaande uit deskundige(n) van de Stichting Arbouw) kan ertoe leiden dat een en ander gefinancierd gaat worden vanuit het Sociaal Fonds BIKUDAK. Financiering wordt dan geregeld in de volgende CAO.
8. Artikel 17 lid 4 van de vorige CAO wordt in overeenstemming gebracht met het bepaalde in de nieuwe Arbeidstijdenwet. Per saldo betekent dat (incidenteel) de arbeidsduur per dag nu 12 uur kan bedragen.
9. De regeling betreffende de vierdaagse werkweek voor 55+-ers blijft gehandhaafd met dien verstande dat werknemers – die buiten hun schuld geen gebruik kunnen maken van de regeling (bijv. door faillissement van hun werkgever) – een soepel en ruimhartig beleid mogen verwachten. De kosten daarvan zullen – na goedkeuring van het Bestuur SF BIKUDAK – door het Sociaal Fonds vergoed worden.
10. De lonen worden volgens de gebruikelijke systematiek verhoogd op de volgende wijze:
• per 1 juli 2008           1,75%
• per 1 januari 2009    1,75%
• per 1 juli 2009           1,50%
• per 1 januari 2010    1,50%
• per 31 maart 2010    0,50%
11. Aanpassingen van individueel overeengekomen lonen, welke hoger zijn dan het garantieloon, vindt slechts plaats voor zover dit individueel overeengekomen loon niet hoger is dan 110% van het garantieloon.
12. De garantielonen voor jeugdigen met een diploma vakopleiding worden met € 15, - per week verhoogd.
13. Alle in de CAO genoemde onkostenvergoedingen worden op eerder genoemde data verhoogd met het percentage van de loonstijging.
14. De eindejaarsuitkering bij arbeidsongeschiktheid van 80% of meer zal met € 50, - verhoogd te worden. Bij lagere arbeidsongeschiktheid naar rato.

 

keywords

Korte omschrijving van dit project